تأثیر همکاری شرکت تولیدی با دانشگاه بر افزایش جذابیت محصولات تولیدی شرکت برای مصرف‌کنندگان ایرانی

نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه بازاریابی، دانشکده مدیریت کسب‌وکار، دانشکدگان مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت، پردیس البرز، دانشکدگان مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

10.22059/jibm.2024.380308.4828

چکیده

هدف: ارتباط صنعت و دانشگاه، یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در محیط‌های دانشگاهی و صنعتی کشورمان است. یکی از دلایل مهم توجه به این امر، امکان بهره‌گیری صنعت از ظرفیت‌های علمی دانشگاه است؛ اما سؤال مهمی که اینجا مطرح می‌شود، این است که آیا چنین ارتباطاتی می‌تواند بر دیدگاه مصرف‌کنندگان ایرانی به محصولات تولیدی شرکت‌ها تأثیر مثبتی داشته باشد؟ پژوهش حاضر به‌دنبال پاسخ به این سؤال است. واضح است که شرکت‌های تولیدی به‌منظور افزایش جذابیت محصولات تولیدی خود در دید مصرف‌کنندگان نهایی، از روش‌های مختلفی بهره می‌برند. استفاده از فناوری نوین، مواد اولیۀ باکیفیت، تبلیغات، قیمت‌گذاری مناسب و توزیع مناسب، برخی از روش‌های مورد استفادۀ شرکت‌ها برای جلب نظر مصرف‌کنندگان است. در این بین همکاری شرکت تولیدی با دانشگاه در تولید محصول نهایی، به‌ندرت در کانون توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر اعلام چنین همکاری‌هایی توسط شرکت تولیدی، بر جذابیت محصولات تولیدی شرکت، از دید مصرف‌کنندگان ایرانی است. در واقع با توجه به ظرفیت بالای همکاری‌های صنعت و دانشگاه، پژوهش حاضر به بررسی این موضوع می‌پردازد که آیا همکاری یک شرکت تولیدی با دانشگاه، بر جذابیت خرید، شامل ترجیح محصول، تمایل به خرید و تمایل به پرداخت مصرف‌کنندگان ایرانی تأثیر مثبتی دارد.
روش: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش انجام آزمایشی است. جامعۀ آماری پژوهش حاضر مصرف‌کنندگان ایرانی در نظر گرفته شده است. رابطۀ علی ـ معلولی با استفاده از روش آزمایشی اثر همکاری شرکت با دانشگاه بر جذابیت محصول تولیدی شرکت بررسی شده است. بدین منظور پنج مطالعۀ آزمایشی انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که همکاری شرکت تولیدی با دانشگاه در تولید محصول، به افزایش جذابیت محصولات منجر می‌شود؛ به‌نحوی که ترجیح‌دادن محصول، تمایل به خرید و تمایل به پرداخت مصرف‌کنندگان ایرانی افزایش می‌یابد. این موضوع هم برای شرکت‌های استارتاپی و هم برای شرکت‌های باسابقه تأیید شد. یافته‌ها نقش متغیر میانجی اعتماد مصرف‌کنندگان به محصول شرکت را در رابطۀ اشاره‌شده تأیید می‌کند. در واقع، دلیل جذابیت بیشتر محصولات تولید شده با همکاری دانشگاه، این است که از نظر مصرف‌کنندگان ایرانی، محصولات چنین شرکت‌هایی قابل اعتمادتر هستند.
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که دیدگاه مصرف‌کنندگان ایرانی به همکاری صنعت و دانشگاه در تولید محصولات تولیدی مثبت است. بر این مبنا، نه‌تنها به شرکت‌های تولیدی توصیه می‌شود که در تولید محصولات جدید از همکاری دانشگاه‌ها استفاده کنند؛ بلکه توصیه می‌شود که در این خصوص، به مصرف‌کنندگان بالقوه اطلاع‌رسانی مناسب صورت گیرد. در واقع، پیشنهاد می‌شود که شرکت‌های تولیدی در برنامه‌های ارتباطی و تبلیغاتی محصولاتی که با همکاری دانشگاه تولید کرده‌اند، بر این همکاری تأکید کنند. هر چند در این پژوهش، رابطۀ علّی مورد بررسی در چند سناریو و با استفاده از روش آزمایشی بررسی شد، به‌منظور تعمیم نتایج این پژوهش به شرایط دیگر، به‌خصوص حوزه خدمات، انجام پژوهش‌های جدید توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Impact of Industry-University Collaboration on Enhancing Product Attractiveness for Iranian Consumers

نویسندگان [English]

  • Amin Attari 1
  • Hossein Ashoori 2
1 Assistant Prof., Department of Marketing, Faculty of Business Management, College of Management, University of Tehran, Tehran, Iran.
2 MSc. student, Department of Management, Alborz Campus, College of Management, University of Tehran, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Objective
Collaboration between industry and academia is a significant and intriguing topic within Iran's academic and industrial spheres. A key reason for its importance lies in the potential for industries to leverage the scientific expertise and resources of universities. However, an important question is whether such relations can have a positive impact on the attitude of Iranian consumers, regarding the company's manufactured products. The current research aims to answer this question. Manufacturing companies use different strategies to enhance the appeal of their products from the perspective of end consumers. Using new technology, high-quality raw materials, advertising, appropriate pricing, and appropriate distribution are some of the strategies used by companies to attract consumers. In the meantime, the cooperation between the manufacturing company and the university in the production of the final product has been rarely considered. Considering the high potential for industry-university cooperation, this research investigates whether the cooperation of a manufacturing company with a university influences purchase attractiveness, including product preference, purchase intent, and willingness to pay among Iranian consumers.
 
Methodology
This research is practical in terms of purpose and experimental in terms of the method of implementation. The statistical population of this research includes Iranian consumers. To examine the cause-and-effect relationship, the impact of a company's collaboration with a university on the attractiveness of its manufactured products was analyzed using an experimental approach. For this purpose, five experimental studies were conducted.
 
Findings
The findings of this research show that the cooperation of the manufacturing company with a university in product development enhances product attractiveness, resulting in increased product preference, purchase intent, and willingness to pay among Iranian consumers. This impact was confirmed for startups and established companies. Results confirm the mediating role of consumers’ trust in the company's product in the aforementioned relationship. The reason why the products produced in collaboration with the university are more attractive is that such products are more trustworthy in the eyes of Iranian consumers.
 
Conclusion
The findings of this research indicate that Iranian consumers hold a positive perspective on industry-university collaboration in the production of manufactured products. Therefore, manufacturing companies are not only encouraged to collaborate with universities in the development of new products but also to effectively communicate this collaboration to potential consumers. It is suggested that the manufacturing companies emphasize this cooperation in the communication and advertising programs of the products they have produced in collaboration with the university. While this study examined the causal relationship in several scenarios, using an experimental method, further research is recommended to generalize the findings to other contexts, particularly the service sector.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Industry and University Cooperation
  • Iranian consumers
  • Product Attractiveness
  • Trust
حقیقی، محمد؛ جلالی، سید حسین (1396). شکل‌گیری شراکت‌های راهبردی از دیدگاه تئـوری نهـادی. مـدیریت بازرگـانی، 9(4)، 717-738.
درویشی، اسماعیل؛ مرندی، مریم؛ خطیبی، مصطفی و اطاعتگر، زهرا (1388). زمینه‌های ارتباط صنعت و دانشگاه و تجارب وزارت نیرو. صنعت و دانشگاه، 2(3)، 87- 94.  
سلجوقی، خسرو (۱۳۸۵). پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری یکی از زیر ساخت‌های دسترسی به جهان. سومین کنگره بین‌المللی همکاری‌های دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی.
سیدنقوی، ‌میرعلی؛ پوربهروزان، علی و سراجی، رضا (1397). شناسایی علل ارتباط ضعیف دانشگاه با صنعت و ارائه راه‌کارهای بهبود آن. مجلس و راهبرد، 99(26)، 35-62.‎
شفیعی، مسعود و صفائیه،‏ هاجر (1399). بررسی نقش همکاری‏های دانشگاه و صنعت در توسعه کشورها با نگاهی به سیاست‏ها و تجارت جهانی. نوآوری و ارزش آفرینی، 9(18)، 1-20.
عزیزی، خدیجه؛ رضایی، بیژن و حسین پور، مهدی (1400). راهبردهای توسعه کارآفرینی در بستر ارتباط دانشگاه و صنعت موردمطالعه: دفتر ارتباط با جامعه دانشگاه رازی. چشم‌انداز مدیریت بازرگانی، 20(47)، 13-36.‎
فرتاش، کیارش و حبیبی آشتیانی، علیرضا (1401). تأثیر نوآوری در مدل کسب‌وکار بر عملکرد شـرکت‌هـای مسـتقر در پـارک علـم و فناوری دانشگاه شریف. مدیریت بازرگانی، 14(3)، 401-417.
قره‌چه، منیژه؛ پریشانی، علی؛ عیوضی نژاد، سلمان و میرزایی، نقی (1399). الگوی اکتشافی ارتقای رابطه‌ دانشگاه با صنعت. فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی، 11(43)، 1-20.‎
قریشی، سیدمسعود؛ مجیدپور، مهدی؛ نگاهداری، بابک و موسی خانی، مرتضی (1401). بازاریابی کار آفرینانه: نظریه جدید در باب همکاری مؤثر دانشگاه با صنعت. نوآوری و ارزش آفرینی، 10(20)، 15-36.
کلابی، امیرمحمد و شراعی، فاطمه (1402). ارائه مدل اکوسیستم نوسازی استراتژیک با تأکید بر پایداری شرکتی. مدیریت بازرگانی، 15(2)، 248- 272.  
محمدزاده ونستان، سهیلا؛ عابدی، رحیم (1403). بررسی نقش توانمندسازهای هوش مصنوعی و آمادگی هوش مصنوعی شرکت‌ها در پذیرش سیستم مدیریت روابط با مشتری ادغام شده با هوش مصنوعی. مدیریت بازرگانی، 16(1)، 34-58.
مختارزاده، نیما و جلالی، سیدحسین (1399). تحلیل نقش خاستگاه صنعت در طراحی و انتخاب ساختار اتحادهای استراتژیک. مدیریت بازرگانی، 12(4)، 934-955.
نبوی، سیده مریم؛ امین بیدختی، علی اکبر و جعفری، سکینه (1397). نقش میانجی یادگیری مشارکتی در رابطه شایستگی تدریس و صلاحیت حرفه‌ای اعضای هیئت علمی با دستاورد تحصیلی دانشجویان. علوم تربیتی، 25(1)، 145-164.
وارث، سید حامد؛ محمدیان، ایوب و کارگر شورکی، محمد (1402). نوآوری مدل کسب‌وکار پایدار در عصر دیجیتال مبتنی بـر رویکـرد قابلیت‌های پویا. مدیریت بازرگانی، 15(1)، 54 -84.
 
References
Adegbile, A., Sarpong, D. & Cao, D. (2023). Industry–university collaborations in emerging economies: A legitimacy perspective. IEEE Transactions on Engineering Management, 70(7), 2381-2393.
Ahmad, N., Billoo, M. & Lakhan, A. A. (2012). Effect of product packaging in consumer buying decision. Journal of business strategies, 6(2), 1-10.
Alpaydın, U. A. R. & Fitjar, R. D. (2024). How do university‐industry collaborations benefit innovation? Direct and indirect outcomes of different collaboration types. Growth and Change, 55(2), e12721.
Azizi, K., Rezaei, B. & Hosseinpour, M., (2021). Entrepreneurship development strategies in the context of university-industry relationship: Razi University Community Relations Office. Journal of Business Management Perspective, 20(47), 13-63. (in Persian)
Bloch, P. H. (1995). Seeking the ideal form: Product design and consumer response. Journal of marketing, 59(3), 16-29.
Borges, P., Franco, M., Carvalho, A., dos Santos, C. M., Rodrigues, M., Meirinhos, G. & Silva, R. (2022). University-industry cooperation: a peer-reviewed Bibliometric analysis. Economies, 10(10), 255.
Bürger, R. & Fiates, G. G. S. (2024). Fundamental elements of university-industry interaction from a grounded theory approach. Innovation & Management Review, 21(1), 28-43.
Colabi, A. M., Sharaei, F. (2023). Proposing a model of a strategic renewal ecosystem with an emphasis on corporate sustainability. Journal of Business Management, 15(2), 248-272. (in Persian)
Ćudić, B., Alešnik, P. & Hazemali, D. (2022). Factors impacting university–industry collaboration in European countries. Journal of Innovation and Entrepreneurship, 11(1), 33.
Darvishi, E., Marandi, M., Khatibi, M. & Etaatgar, Z. (2009). Fields of connection between industry and university and experiences of the Ministry of Energy. Industry and University, 2(3), 87-94. (in Persian)
Draghici, A., Baban, C. F., Gogan, M. L. & Ivascu, L. V. (2015). A knowledge management approach for the university-industry collaboration in open innovation. Procedia Economics and Finance, 23, 23-32.
Etzkowitz, H. & Klofsten, M. (2005). The innovating region: toward a theory of knowledge‐based regional development. R&D Management, 35(3), 243-255.
Fartash, K. & Habibi Ashtiani, A. (2022). The effect of innovation in the business model on the performance of established companies in the Science and Technology Park of Sharif University. Journal of Business Management, 14(3), 401-417. (in Persian)
Fischer, B. B., Schaeffer, P. R., Vonortas, N. S. & Queiroz, S. (2018). Quality comes first: university-industry collaboration as a source of academic entrepreneurship in a developing country. The Journal of Technology Transfer, 43, 263-284.
Gao, R. (2023). On the importance of pricing strategy in marketing strategy: A case study of lululemon. Frontiers in Business, Economics and Management, 10(1), 158-161.
Gharecheh, M., Parishani, A., Eyvazizadeh, S. & Mirzaei, N. (2020). The exploratory model of improving the relationship between the university and the industry. Strategic Management Studies Quarterly, 11(43), 1-20. (in Persian)
Ghoreishi, S. M., Majidpour, M., Negahdari, B. & Mousakhani, M. (2022). Entrepreneurial Marketing: A New Theory of Effective University-Industry Collaboration. Innovation and value creation, 10(20), 15-36. (in Persian)
Haghighi, M. & Jalali, S. H. (2018). Strategic Alliance Formation from the Institutional Theory Perspective. Quarterly Journal of Business Management, 9(4), 717-738. (in Persian)
Isaeva, I., Steinmo, M. & Rasmussen, E. (2022). How firms use coordination activities in university–industry collaboration: adjusting to or steering a research center? The Journal of Technology Transfer, 47(5), 1308-1342.
Ismail, N., Kot, S., Abd Aziz, A. S. & Rajiani, I. (2020, December). From innovation to market: Integrating university and industry perspectives towards commercialising research output. In Forum Scientiae Oeconomia, 8(4), 99-115.
Jepperson, R. (1991). Institutions, institutional effects, and institutionalism. The new institutionalism in organizational analysis, 143-163.
Korolev, M. I., Khorev, A. I., Lutchenkо, V. G. & Lukina, O. O. (2022). Concept of the development of the innovative processes of a research and production enterprise. Economics and Management, 13(4), 39-50.
Lindelöf, P. & Löfsten, H. (2004). Proximity as a resource base for competitive advantage: University–industry links for technology transfer. The Journal of Technology Transfer, 29(3-4), 311-326.
Logar, C. M., Ponzurick, T. G., Spears, J. R. & Russo France, K. (2001). Commercializing intellectual property: a university‐industry alliance for new product development. Journal of Product & Brand Management, 10(4), 206-217.
Lumpkin, G. T. & Dess, G. G. (1996). Clarifying the entrepreneurial orientation construct and linking it to performance. Academy of management Review, 21(1), 135-172.
Maier, L., Schreier, M., Baccarella, C. V. & Voigt, K. I. (2024). University Knowledge Inside: How and When University–Industry Collaborations Make New Products More Attractive to Consumers. Journal of Marketing, 00222429231185313.
Marques, C. S., Ferreira, J. J., Marques, C. P. & Leal, C. (2024). Understanding university-industry collaboration: a social exchange perspective on the entrepreneurial university. The Journal of Technology Transfer, 1-20.
Mascarenhas, C., Galvão, A., Mendes, T., Marques, C., Ferreira, J. & ESTG, P. P. (2022). University and Industry Collaboration in the Era of Smart Specialisation: Empirical Research on Sustainable Knowledge Transfer. In 23rd European Conference on Knowledge Management Vol 2. Academic Conferences and publishing limited.
Meoli, M. & Vismara, S. (2011). Science-based legitimacy: the value relevance of interacting signals for young firms, Working paper (No. 1108).
Meyer-Krahmer, F. & Schmoch, U. (1998). Science-based technologies: university–industry interactions in four fields. Research policy, 27(8), 835-851.
Mohammadzadeh Vanestan, S. & Abedi, R. (2024). Investigating the role of artificial intelligence enablers and companies' readiness in adopting an artificial intelligence-integrated customer relationship management system. Journal of Business Management, 16(1), 34-58. (in Persian)
Mokhtarzadeh, N & Jalali, S. H. (2020). Analysis of the role of industry origin in designing and choosing the structure of strategic alliances. Journal of Business management, 12(4), 934-955. (in Persian)
Moorman, C., Deshpande, R. & Zaltman, G. (1993). Factors affecting trust in market research relationships. Journal of marketing, 57(1), 81-101.
Nabavi, S. M., Amin Bidokhti, A., Jafari, S. (2018). The mediating role of collaborative learning in the relationship between teaching competence and professional competence of faculty members with students' academic achievement. Educational Sciences, 25(1), 145-164. (in Persian)
Nsanzumuhire, S. U. & Groot, W. (2020). Context perspective on University-Industry Collaboration processes: A systematic review of literature. Journal of cleaner production, 258, 120861.
Pantazopoulos, G. A. (2017). Knowledge networks: a key driver for technological advancement and social progress. Journal of Failure Analysis and Prevention, 17(5), 823-824.
Patrick, A. S. (2002). Building trustworthy software agents. IEEE Internet Computing, 6(6), 46-53.
Pujotomo, D., Syed Hassan, S. A. H., Ma'aram, A. & Sutopo, W. (2023). University–industry collaboration in the technology development and technology commercialization stage: a systematic literature review. Journal of Applied Research in Higher Education, 15(5), 1276-1306.
Ranaweera, C. & Prabhu, J. (2003). The influence of satisfaction, trust and switching barriers on customer retention in a continuous purchasing setting. International journal of service industry management, 14(4), 374-395.
Robehmed, N. (2013). What is a startup? Forbes. Available at: https://www.forbes.com/sites/natalierobehmed/%202013/12/16/what-is-a-startup/
Saljoughi, Kh. (2006). Parks and science and technology development centers as one of the infrastructures of access to the world. The third international congress of government, university and industry cooperation for national development, 14, 14.
SeyedNaghavi, M., PourBehrouzan, A., Seraji, R. (2018). Identifying the causes of the weak relationship between the university and the industry and providing solutions to improve it. Council and strategy, 99(26), 35-62. (in Persian)
Shafiei, M., Safaeie, H. (2020). Examining the role of university and industry cooperation in the development of countries with a view to policies and global trade. Innovation and value creation, 9(18), 1-20. (in Persian)
Suchman, M. C. (1995). Managing legitimacy: Strategic and institutional approaches. Academy of management review, 20(3), 571-610.
Terán-Bustamante, A., Martínez-Velasco, A. & López-Fernández, A. M. (2021). University–industry collaboration: a sustainable technology transfer model. Administrative Sciences, 11(4), 142.
Vares, S. H., Mohammadian, A. & Kargar Shouraki, M. (2023). Sustainable Business Model Innovation in the Digital Age Based on the Dynamic Capabilities Approach. Journal of Business Management, 15(1), 54-84. (in Persian)
Wang, T. & Zhou, M. (2019). Research on production form attractiveness factors based on users’ emotional needs. In Design, User Experience, and Usability. Design Philosophy and Theory: 8th International Conference, Orlando, FL, USA, Proceedings, Part I, 21(533-546). Springer International Publishing.
Weerasinghe, I. M. S. & Dedunu, H. H. (2021). Contribution of academics to university–industry knowledge exchange: A study of open innovation in Sri Lankan universities. Industry and higher education, 35(3), 233-243.
Zhiying, N. (2022). University-Industry Collaboration and the Success Mechanism of Collaboration. River Publishers.